Medarbetare

Åkte med transsibiriska järnvägen till Japan.

Dela:

Olle Carlsson – låsmästare

1975 hittade jag en enspaltig annons i Dagens Nyheter om ett jobb på Begelås där det söktes en låssmedslärling. Det lät intressant så jag ringde och fick på komma på intervju. Jag fick börja direkt och var kvar till 1979 då jag sa upp mig och åkte med transsibiriska järnvägen till Japan. När jag kom tillbaka från min resa arbetade jag som vaktmästare på Skatteverket och sen körde jag taxi några år. Det var då jag insåg att jag saknade hantverket som låssmed och 1988 hörde jag av mig igen till Begelås och fick komma tillbaka till ett ”inne jobb” som det då fanns behov av, och sen dess har jag varit här på Begelås.

Det är just hantverket och att snacka med kunder som jag gillar allra mest med mitt jobb på Begelås berättar Olle.

Vi är väldigt mångsidiga på Begelås och vi har ju fortfarande kvar en del av vår verkstad, vilket är kul. Jag har lärt mig väldigt mycket här, av alla som jag jobbat med genom åren säger Olle och tänker tillbaka. Det har funnits många duktiga att fråga och nu är det min tur att svara på frågor vilket jag tycker är kul, föra kunskap vidare. Det händer att gamla yrkeskunder som jag känner ringer och frågar om hur saker fungerar, så jag har blivit lite av en specialist på att fråga ut och förstå vad deras problem kan vara, ställa diagnosen via telefon. Det roligaste med min roll som låsmästare på Begelås är helt klart kontakten med kunderna och såklart mekaniken, berättar Olle.

För att trivas som låsmästare och låssmed måste du vara intresserad betonar Olle. Intresserad av problemlösning, tycka det är roligt att hitta lösningar och det kan ibland krävas en del tålamod. Den stora utmaningen för mig idag är att hänga med på allt nytt som kommer speciellt inom el och motorlås, det kommer nya modeller hela tiden och det går vansinnigt snabbt. Det jag lär mig förändras fort, halveringstiden på saker är helt otrolig. Och det är mycket elektronik. Idag finns det fantastiska funktioner och finesser och det utvecklas nytt i en rasande fart så det gäller att hänga med.

Jag har varit intresserad och frågvis. Fick tidigt vara med mycket som lärling och lära mig samtidigt som jag fick uppskattning av kollegor, det tror jag är en viktig motivation. Vi har nyligen slagits ihop med en annan butik och blivit en del av Axlås Solidlås och med det fått flera nya kollegor, det tycker jag är väldigt trevligt, betonar Olle.

Efter jag fyllde 65 år gick jag ner på deltid men blir kvar ett tag till om jag får välja. Det finns en del kvar att få ordningen på i och med sammanslagningen och ombyggnationen här i lokalerna, säger Olle och ler. Tre dagar i veckan är jag här så det finns tid att fixa hemma nu och vänja mig med det, det blir som en längre helg. Jag trivs väldigt bra på Begelås som nu är en del av Axlås Solidlås och så länge jag har hälsan är jag gärna kvar här. Sen får vi se hur framtiden blir, säger Olle med ett stort leende.

Vill du arbeta som låsmästare hos oss? Ansök här →

Meny